Admiterea la master la ASE. Absolvenții de nota 7 se revoltă.

Câteva amănunte ce vor fi de folos în înțelegerea textului:
– recent s-a făcut o clasificare a Universităților din România, acestea fiind împărțite în 3 categorii;
– multe Universități de stat au rămas fără locuri finanțate de la buget pentru masterele lor;
– admiterea la ASE a constat în ordonarea candidaților (absolvenți ai oricărei facultăți, fie ea de stat sau particulară) în ordine descrescătoare după rezultatul expresiei Media ponderată (în funcție de numărul de credite a fiecărei materii) a anilor de studiu x 2 + Media de la examenul de licență, după care primii n de la fiecare master au fost declarați admiși la taxă și au avut dreptul să dea examen pentru a fi repartizați pe cele n-m (m < n) locuri de la “buget”;
– candidații care s-au aflat sub acel n de la fiecare master au fost trecuți pe o listă de așteptare și pot prinde doar un loc la taxă în cazul în care se retrage vreunul din cei deja admiși;
– cei aflați în ultima categorie s-au mobilizat și au protestat, nemulțumiți că au plătit 200 de lei taxa de înscriere și cei de la facultăți particulare le-au ocupat binemeritatele locuri la master.
ASE vs. Haret. Spiru Haret.
Undeva în Vest, unde învățământul privat este mult superior celui de stat, admiterea la master ce tocmai s-a terminat în cadrul ASE-ului ar fi fost una foarte bine gândită. Se prea poate ca mediile celor de la un Spiru din Vest să fie peste mediile de la un ASE din Vest și atunci nu ar mai apărea eterna problemă cu absolvenții de Spiru care până acum au furat locuri de muncă absolvenților de “stat”, iar mai nou, le fură și locurile la master. Din acest punct de vedere, admiterea la master la ASE e de rahat. Nu contestă nimeni asta și toți suntem conștienți că examenele haretiștilor de câte 10 minute la care au fost nevoiți să răspundă la 10 grile din totalul de 30 pe care le-au avut de învățat nu se compară cu un examen la ASE (cel puțin nu cu toate).
Media anilor de studiu + media de la licență
Totuși, pe undeva e normal să conteze ceea ce ai făcut la examenele din anii de licență și mai apoi la examenul de licență. Dacă te-a durut în puță de facultate în cei 3 ani e foarte probabil să te doară și în următori 2 de master.
Eu, de exemplu, am avut o medie oarecum slabă în cei 3 ani (7,61), dar mi-am dat interesul la examenul de licență unde am luat 10 și am reușit fără emoții să fiu menționat pe listele cu cei care au avut dreptul să dea examen. Desigur, foști studenți ai facultăților din cadrul ASE-ului care scot P.R.-izde ca peștele icre pot spune că ei au avut medie mai mare și tot nu au putut da examen… Să fie sănătoși.
Așadar e foarte corect să se facă o departajare între cei care au învățat (sau cel puțin au știut să se descurce) 3 ani și cei care au masturbat sticle de J&B în Princess.
Au sau nu dreptate cei care se revoltă acum că nu au putut da examen?
Dacă s-a înțeles tot ce am scris până acum ar trebui să fim cu toții de acord cu următoarea concluzie:
Dacă nu ar fi primiți absolvenți de facultăți particulare la admitere la master la ASE, ar fi foarte corect să fie ordonați candidații în funcție de ce au făcut în anii de licență!
Corect? Corect…
Singura problemă e că un haretist rămâne haretist și după ce termină așa-zisa facultate, iar haretiștii care s-au înscris la master la ASE sunt puțini și sunt niște excepții. Da, câte 5 haretiști au furat câte 5 locuri la fiecare master. Dar au rămas muuulte locuri disponibile pentru cei care au învățat când a trebuit. De ce se plâng cei care nu au fost lăsați să dea examen? Pentru că pe multele locuri rămase s-au înscris și absolvenții de facultăți de stat care au rămas fără locuri finanțate de la buget pentru masterele lor.
Numărul celor care termină un ciclu de învățământ trebuie să urmeze relația:
liceu < licenţă < masterat < doctorat
PS: din sutele celor care au protestat sunt într-adevăr câțiva care au dreptate; câțiva…
Numai bine și iubire

Comentarii (1)

  • Oricum de vina e sistemul de cacat de la ASE!…mie mi se pare uimitor faptul ca nu dai examen pt master. Si crede-ma, cunosc lume de la ASE care e mult sub gradul de inteligenta al oricarui student de la spiru haret. (vezi 80% din moldoveni) – Costica Duru'

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *