Bicicliștii – noi vrem egalitate, dar nu pentru căței

Șoferii sunt niște nesimțiți care poluează și ocupă mult loc în trafic pentru nimic. Iar atunci când întâlnesc bicicliști parcă devin și mai bezmetici și nu au deloc grijă de cei pe 2 roți.

Cam asta zic ”bicicliștii”. Eu, în puținele drumuri pe care le-am făcut pe bicicletă, nu am întâlnit decât vreo 5-6 idioți care nu erau atenți decât la botul mașinii proprii și alți câțiva care, deși erau conștienți de bicicleta de lângă ei, au preferat să-și bage lupa în ele de reguli de circulație/bun simț. În rest, chiar am avut parte de colegi de trafic (cum sună asta…) care au fost atenți și chiar mi-au făcut loc să trec de cele mai multe ori.

În schimb, probleme mai multe am întâlnit cu alți bicicliști.

 

Bicicliști fără vreo lumină aprinsă seara/noaptea

Nu tu un beculeț roșu pe spate, nu tu un amărât de far pe față. 50 de lei împreună, cu tot cu baterii… Și am văzut asta nu la amărășteni cu gioarse de 1 milion, ci la băieți cu biciclete destul de ok, pe care au avut grijă să le echipeze cu bidon de apă sau cu u-lock (care costă cel puțin 100 de lei).

 

Bicicliști pe contrasens

Și nu pe orice străduță cu sens unic din spatele blocului. Nu! Pe bulevarde. Am întâlnit bicicliști pe contrasens pe Iuliu Maniu. În dreapta mașini parcate în spic, în stânga mașinile care mergeau pe stradă și din față un biciclist agale care era contrariat când l-am întrebat dacă e prost. Sau pe Dacia, la Romană, un șmecher cu o chestie d-aia pliabilă înjura pietonii care traversau pe roșu și-l încurcau pe el, șmecherul de pe contrasens.

 

Bicicliști care trec pe roșu, pentru că ”nu vine nimic”

Asta e cea mai întâlnită măgărie. Vrem să fim considerați vehicule și să avem aceleași drepturi în trafic, dar, când vine vorba de așteptat la semafor, nu e pentru noi. Cică obligații au șoferii, nu bicicliștii… Am pățit de câteva ori să ajungă în spatele meu la semafor câte un biciclist pe care să-l ”blochez” și care să dea tare la pedale pe lângă mine până la următorul semafor doar pentru a putea trece lejer pe roșu fără să-i fie întreruptă promenada de prostul de mine care așteaptă să se facă verde, deși ”nu vezi coa’ că nu vine nimeni, de ce nu te bagi?”.

 

Bicicliști care traversează călare pe zebră

Deși nu e trecere pentru biciclete, Gigel dă la pedale pe trecerea de pietoni. Păi, măi Gigel, ești pieton sau biciclist? Sunt sigur că mulți nu înțeleg care e logica interzicerii traversării pe bicicletă a trecerilor de pietoni, motiv pentru care respectivii ar trebui să meargă cu bicicleta doar prin parcuri, pentru că strada este un loc prea periculos pentru ei.

 

 

Până la urmă e vorba de respect între colegi de trafic (din nou, cum sună asta…), indiferent dacă stăm călare pe 2 roți și 10 kile sau pe mai mult de 4 roți și 1 tonă, respect pe care 3 sferturi dintre bicicliști doar îl cer, fără să le treacă prin cap că ar putea să-l și ofere.
Hai să punem la punct problemele pe care le cauzează bicicliștii în trafic și apoi ne putem permite să avem gura mare și să cerem chestii. Altfel, suntem doar Samson din fabulă…

 

caine pe bicileta

 

 

Numai bine și iubire

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *