Cand esti mic nu stii ce vrei

Dar unii nu stiu ce vor nici cand sunt mari.
Fiecare ar trebui sa avem cate o tinta in viata. Unii vrem sa ne facem avocati, altii lacatusi. Cei mai prosti aleg sa fie fotbalisti. In fine, majoritatea de dorim cate ceva. Iar cei care habar n-au ce vor de la ei aleg facultatea de management (ciclul licenta).
Dezvoltam… 

Cand eram mici, ne intreba educatoarea ce vrem sa ne facem cand vom fi mari. La vremea aceea eram “slab”. Am zis zidar. M-am razgandit, iar acum fac o facultate care are oarecum viitor. Cei mai multi ati vrut sa fiti politisti sau doctori. Adica aveati ori aspiratii marete, ori nu va ducea capu chiar deloc. 

Cand am mai crescut, cu totii am ales real sau uman. Mai putin Connect-R, care nu prea a vazut cum arata un liceu. Ne-am separat in ganditori si cititori.
Cand a trebuit sa facem asa zisul pas spre cariera si sa dam la o facultate, ne-am raspandit in avocati, matematicieni, soareci care dorm pe laptop sau medici. Adica am ales Poli, Universitate, Medicina, Constructii si… ASE. Din cei care am ales ASE-ul, locul in care sesiunea se termina inainte sa inceapa si in care “vreme trece, vreme vine si capul nimic nu tine”, unii ne-am gandit la ce vom face dupa cei 3(+2) ani de facultate. Altii nu s-au gandit si au dat la management!!!
Contabilitatea scoate abacari, finantele scot ghiseeri, marketingul scoate pietari etc. Totul pana la management, care scoate ce? Manageri? Ce dracu inseamna managerul fara o baza solida de cunostinte intr-un domeniu oarecare? Cum poate unu care a invatat 3 ani sa fie manager in orice domeniu sa conduca o fabrica de becuri?
Ideea e ca orice persoana care are fler poate sa faca ce a invatat ala la management 3 ani, dar ala nu poate sa faca ce invatat persoana respectiva. 400 de manageri care ies “de la stat” anual, doar in Bucuresti… Pentru ce? 
Tot ce am spus a plecat de la materia “management”. Dar m-am gandit ca exista si o facultate “management”…
M-am intors 😀
Numai bine si iubire

Comentarii (6)

 • ca materie managementul a fost foarte tare:)…atat.(punct)
  Pentru ce ies anual 400 de manageri “de la stat”? pai…….pentru ca exista institutia in sine si parte din studentii de acolo contribuie la veniturile Academiei. In plus, sa zicem ca daca ar fi desfiintata aceasta facultate, ai lasa cativa oameni fara loc de munca. Asa ceva nu se face.
  Ar fi mult mai indicat sa exista managementul doar pentru ciclul superior, cand, TEORETIC, ai acumulat cunostintele despre cum se fac becuri si tu poti gandi o strategie pentru a-ti face o afacere profitabila in acest domeniu.
  Daaaar, cum dupa doi in ASE, eu una ma bazez tot pe cunostintele din liceu( slava Domnului am avut profi super tari )…incurajez toti tinerii ce doresc sa se dezvolte pe cont propriu, sa vina la ASE 🙂 – iti ofera timp sa faci o multime de chestii si iti mai da si o diploma la sfarsit.

 • managerul e un fel de bucatar: ” nu gusta mancarea pentru ca altfel ar iesi prost”.. deci mai bine sa nu stie ce face un anumit produs ca sa l poate vinde. Evident cand ajungi la fabrica de becuri..la un mom dat stand pe acolo..vrei nu vrei, vezi cum se fac becurile..

 • manager nu te nasti..nu inveti al ASE..ci devii la locul de munca..daca ti se ofera ocazia, sansa..whatever
  “Leader”..this is another story…

  asa ca…eu zic in felul urmator, de ce sa nu existe o facultate de manageriat…caci principiile managementului sunt aceleasi indiferent de felul buissinessului. Nimeni nu spune ca daca termini Managementul la ASE ai diploma de manager, ci esti licentiat in stiinta managementului, e complet diferit. Managerul nu e o profesie, ci e o functie.
  De data asta nu prea ai dreptate. Este normal sa existe cursuri care sa certifice sau ma rog, sa invete si sa certifice apoi ca un individ a acumulat cunostinte de management. Le va aplica numai daca va urca in ierarhie la locul de munca si va ocupa functia de manager.

 • si daca esti licentiat in management si nu stii sa te legi la sireturi cu ce te ajuta?
  cum spui si tu: managerul e o functie, deci pe langa a fi manager, trebuie sa mai fii si altceva (stergator de parbrize sau desfundator de nari). nu poti sa ai 22 de ani, fusta de ti se vede fruntea si sa te mandresti ca ai terminat managementul. nu poti :-??

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *