Caracterizarea poporenilor – azi: oltenii

olteniaCea mai mare dezamăgire a oltenilor a fost inventarea internetului. Atunci au aflat că nu e Craiova capitala României și că există orașe mai importante decât Slatina sau Târgu Jiu. Pentru 85% din ei a fost nevoie de mai bine de un an să accepte asta, iar ceilalţi 15% încă mai au pe perete harta cu ”Craiova – capitala României”. Sunt celebre disputele dintre oltenii care au ajuns la facultăți în Cluj, TImișoara, Iași sau București ca să îi învețe pe profesori și non-oltenii de acolo. Primii se laudă în continuare că în Oltenia există cei mai înalți munți din România, cel mai mare port la Dunăre, cea mai frumoasă plajă la mare și cea mai frumoasă deltă. Iar Jiul și Oltul sunt cele mai mari două râuri din România.
Legenda spune că olteanul care a ajuns în Londra s-a lăudat acolo că peste Olt sunt mai multe poduri decât peste Tamisa, iar cel care a ajuns la Paris le-a predicat francezilor că parcul Romanescu este muuult mai frumos decât Grădinile Versailles.

Pe la 1500, un oltean mândru a plantat un soi nasol de viță de vie. Atât de nasol că se prindea și în căcat, d-apăi în nisipul din Bărăganul oltenesc. Dar, pentru că era atât de mândru, s-a mândrit cu podgoria lui la toți oltenii, care olteni, la rândul lor mândri de mândria primului, au decis să facă vin din strugurii ăia. Până și în ziua de azi, deși fiecare oltean e conștient că între vinul ăla și pipi-ul lor după ce mănâncă sfeclă roșie nu e nici o diferență, oltenii se mândresc cu el pe oriunde se duc. Nu există non-oltean care să fi băut vin d-ăla și să-i fi plăcut, dar nici unul nu a îndrăznit să le zică oltenilor că e pipi de frică să nu izbucnească un scandal monstru pe care nu au cum să-l câștige. Pentru că oltenii sunt foarte mândri de zaibărul lor…

În manualele de istorie din Oltenia, celebrul ”dacii sunt cei mai viteji și mai drepți dintre traci” a fost înlocuit de ”oltenii sunt cei mai viteji și mai drepți dintre români”. Și ei chiar cred asta. Olteanul care a murit strivit de vacă încercând să bea lapte nu a murit de prost. Nu, a murit pentru că era viteaz și credea că e mai tare ca vaca. Iar cel care a murit călcat de ambulanță în timp ce se închina la crucea de pe ea nu a murit de prost. Nu, a murit pentru că era viteaz și a vrut să înfrunte mașina, închinarea nefiind la cruce, ci la doamne-doamne să-i dea putere să răstoarne ambulanța. Dar, fiind prea mândri să recunoască că au murit din vitejie, au preferat să spună variantele cu prostia.

O altă caracteristică a oltenilor este faptul că ei nu se simțeau caracterizați de nimic. Așa că într-una din ședințele de consiliu s-au făcut propuneri pentru a adopta o caracteristică ce să-i deosebească de celelalte neamuri de români. Cum bețivi erau deja moldovenii și din zaibăr nu te îmbeți, doar îl vomiți, o altă însușire pe care să și-o atribuie nu au găsit și a rămas ca temă pentru acasă să vină fiecare cu o idee la următoarea ședință.
Singura idee a fost a lui Mărin:
– Frații mei olteni, propun să facem ceva ce nici un alt neam de români nu mai face. Ceva ce ne va demonstra superioritatea. Ceva ce ne va plasa în vârful neamurilor de români: să folosim două trecuturi, unul apropiat și unul îndepărtat. Propun să folosim perfectul simplu.
”Ieeei”, s-au auzit atunci aplauzele din sală, deși nimeni nu înțelegea nimic. Iar Mărin a continuat:
– Și, ca să fim mai cu moț, nu vom pune o limită între cele două trecuturi. Trecutul apropiat poate fi și acum 10 minute, și acum o săptămână. Așa vom fi în vârful oricărui neam de pe planetă, nu doar al românilor.
”Ieeeeeeeeeei”, au continuat aplauzele și mai frenetice.
– Și, ca să aibă și moțul moț, nu vom spune ”el fuse”, ci ”el fu”!
Și, nimeni neînțelegând nimic, au votat. Dar acum sunt prea mândri să recunoască că au greșit și continuă să fie mândri de găselnița lor.

 

În concluzie, olteanul este mândru de Oltenia, mândru de olteni și mândru de sine.

Și, cu toate astea, bancul care îl caracterizează cel mai bine:
”Din ce este făcut wc-ul oltenilor? Din două beţe: de unul se ţine, iar cu celălalt alungă câinii!”

 

Numai bine și iubire

 

Acest articol face parte din seria ”Caracterizarea poporenilor” și este un pamflet. Dacă nu te regăsești în text, stai liniștit!, ești doar o excepție.

Comentarii (2)

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *