Erori multe după update Windows 10 Mobile technical preview

Windows 10 Mobile

Am făcut update la Windows 10 Mobile technical preview pe al meu Lumia 930 și concluzia este nu vă faceți încă update la Windows 10 Mibile.

De când am trecut acum 2 ani la Windows (pe vremea aia 8), viața mea a fost mai frumoasă. Nu tu telefon blocat, nu tu ieșit din aplicații când ți-e lumea mai dragă, nu tu multe alte probleme. Până acum 2 săptămâni, când au băgat băieții de la Microsoft și Lumia 930 în programul de preview for developers pentru Windows 10 Mobile (sau Windows Phone 10, nu știu care e denumirea corectă).

De atunci, trebuie să-i dau cel puțin un restart pe zi, pentru că se blochează touchscreen-ul. Și e al naibii de enervant să observ asta tocmai când mă sună cineva și nu pot să răspund. Și e și mai al naibii de enervant să o pățesc atunci când trebuie să dau un telefon urgent, ceea ce s-a și întâmplat de vreo 3 ori până acum.

Altă problemă e cu noua tastatură, care are mari probleme. La finalul unei propoziții tastate, din 10 cuvinte, 8 sunt total greșite. ”b” în loc de spațiu e cel mai frecvent, dar apar și ”x” în loc de ”c” sau ”w” în loc de ”e” sau chiar ”r”, deși nu sunt una lângă alta. Noroc cu autocorrect-ul care într-o săptămână a reținut destule cuvinte și acum intuiește bine ce vreau să scriu.

Mai departe, alte erori sunt legate de aplicații:
– iese aiurea din Facebook sau Messenger,
– în UC Browser nu mai pot deschide pagini în taburi noi (nu mai apare meniul contextual când țin apăsat);
– Internet Explorer face refresh la pagină când apăs să deschid setările;
– în grupurile de persoane (”Prieteni” de exemplu) nu se poate da scroll și sunt vizibile doar primele, cele care apar în pagină (în ”Persoane” funcționează totuși corect);
– Skype-ul nu își face refresh și rămân cu conversația în aer;
– după ce dezinstalezi o aplicație, icon-ul ei rămâne acolo, între celelalte aplicații.

Pe lângă erorile de mai sus, pe W10 sunt și niște… neajunsuri, ca să le numesc frumos:
– există un lag de 1-2 secunde când deschid orice aplicație
– calendarul nu mai este calendar, este Outlook Calendar și nu poate fi sincronizat cu calendarul de la Facebook;
– nu mai există conturi de mail configurate separat, cu tile propriu; totul se face acum în Outlook Mail, iar mie personal nu-mi place cum funcționează;
– noul browser, Project Spartan, nu are opțiune de full screen pentru video-uri, nu are loading bar (nu îți dai seama dacă ai dat sau nu click să deschidă o altă pagină până când nu a încărcat-o) și nu deschide pagini în tab nou, deși apare meniul contextual și apăs pe ”open in new tab”; în plus, îi lipsesc multe opțiuni care l-ar face să fie un browser și momentan e doar o glumă, dar poate că la versiunea α se va schimba ceva pe acolo.

Ca plusuri sunt doar câteva:
– sistemul de notificări care arată și funcționează altfel (deși am probleme și aici cu notificări de la Messenger care se întâmplă să vină cu întârziere de 5-10 minute și chiar după ce eu am citit mesajele respective);
– accesul la setări este mai facil și sunt mai multe opțiuni de configurare a telefonului;
– atât 🙂

 

Per total sunt destul de nefericit cu Windows-ul ăsta și sper să fie reparate toate problemele. Probleme pe care am încercat să le raportez în aplicația Windows Feedback, unde m-am lovit de ceva foarte tare: vă rugăm autentificați-vă în aplicația Windows Insider pentru a putea utiliza Windows Feedback, eu fiind autentificat acolo… N-a mers în nici un fel, logout/login de câteva ori, același mesaj. Poate nu vor feedback de la mine.

Recomandarea mea e să nu vă faceți încă update la Windows 10 Mibile în cazul în care vă doriți asta și telefonul vostru este pe lista bună a celor de la Microsoft. Așteptați versiunea oficială și rugați-vă să nu fim nevoiți să migrăm spre iPhone.

 

 

Numai bine și iubire

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *