Inmatriculare masina adusa din strainatate – ziua 1

Intriga

M-am decis sa-mi iau masina si, dupa aproximativ o luna si jumatate de cautari, am gasit una adusa de afara (Belgia). Are toate actele ok (brief, factura firma leasing Belgia – cumparator Romania, adeverinta de la FISC etc.) si, pentru actele in olandeza, am si traducere autorizata (nu legalizata!).

Am facut programare la RAR (online… daca va vine sa credeti) pentru azi si eram pregatit ca, la sfarsitul zilei, sa am si numerele puse pe masina. De aici incepe distractia… Frecus intre Bucuresti (domiciliul actual) si Ploiesti (domiciliul din CI).

 

Plec azi dimineata spre Ploiesti inarmat cu rabdare si bani ca sa trec pe la RAR (autenticitate, ITP si emitere CIV), pe la ANAF (depunere dosar pentru calculare taxa de mediu) si CEC (2 taxe necesare la politie la inmatriculare). Cel putin asta era planul refacut, dupa ce citisem cu doua zile inainte ca la ANAF dureaza minim 2 zile sa calculeze taxa (adica plan spart in doua, un drum cel de azi si inca un drum cand iau decizia de la taxa de mediu si termin cu tot balamucul). Avand programarea la ora 11 la RAR, am estimat ca la 15:00 scap cu tot ce aveam planificat azi. Dupa ce mai rezolv niste treburi prin Ploiesti, ajung la 10:30 la RAR si raman uimit de organizarea celor de acolo: ma intreaba de numarul programarii, imi dau un bilet si o cerere, ma indruma sa ma asez cu masina la coada pe linia 2 (din 3) si sa completez cererea pana vine cineva de la ei sa o ia de la mine. Ma conformez si la 10:40 eram la coada, cu programarea luata de unul din angajatii RAR si cu vreo 12-13 masini in fata mea care asteptau sa intre in hala. Se face 11 si din 12-13 masini mai raman 11-12, se face 11:20 si mai raman 10-11 masini. Si tot asa… La ora 13:00!!! ajung si eu cu masina in hala. La 2 ore de cand aveam programarea si la 2 ore si 20 de cand stateam la coada. Pe la 13:20 mi se spune sa scot masina afara si sa astept. Si am asteptat vreo 20 de minute sa completeze “inspectorul” toate hartiile si sa-mi spuna sa ma duc sa “servesc” masa si sa ma intorc pe la 3 (15:00 ca atunci e gata CIV-ul)…

Pentru ANAF aveam nevoie de niste acte de la RAR, asa ca nu aveam cum sa ma duc sa depun acolo dosarul. Asa ca am zis sa ma duc la CEC sa platesc taxele alea. Ajuns la CEC, la casierie bineinteles ca dau peste o slinoasa care imi explica in scarba sa completez formularul de pe masa (ce?! eu nu vad formularele, de ce o intreb pe ea?!) si pe urma achit taxa. Taxa? Eu citisem pe net ca sunt doua taxe care se pot plati la CEC… “Nu domnule, platesti doar taxe care sunt afisate aici (era o lista cu taxe…). Te uiti si iti alegi.” Si completez formularul pentru singura taxa care trebuie platita la CEC (taxa talon) si ma duc inapoi la casierie. Aici, surpriza, tanti nu mai era pe scaun, era pe undeva prin spate. Dupa vreo 3 minute care mi s-au parut o eternitate (cele 3 ore de stat la RAR mi-au pus capac), se intoarce doamna mea mestecand, se aseaza pe scaun si-si arunca tatele pe tejghea. Imi ia formularul, buletinul si banii si-mi arunca o privire de jder schiop deranjat din somn. In fine… Am platit, am luat chitanta, am plecat. Taxa CEC, bifat.

M-am intors la RAR la 15:00 fix, am mai asteptat 20 de minute dupa care “inspectorul” si-a facut timp sa-mi dea actele care erau gata langa el de cand intrasem cu 20 de minute inainte in sala. RAR, bifat.

15:30, ajung la ANAF. Intreb pe cei de la paza pe unde trebuie sa ma duc, ei imi explica (oameni ok care, daca nu ma insel, sunt de la jandarmerie) si eu ma duc. La birou la taxa de mediu scria mare “PROGRAM Luni – Joi 8:30 – 13:00, Vineri 8:30 – 12:00”. De ce cacat sa avem program de oameni normali cand putem avea program de idioti? Adica plm, e ca la analize sau la impartasanie la astia. Tre sa te trezesti devreme si sa te duci nemancat acolo. Munca lor este sa stranga niste foi pe care sa se uite si sa completeze intr-o aplicatie 6 randuri in baza carora se calculeaza taxa de mediu in decursul a 2 (DOUA) zile si se emite o adeverinta. Imi inchipui ca in cercul lor de prieteni, domnii sau doamnele care emit adeverintele astea sunt cei care se vaita ca au un job epuizant ce implica multa diversitate si cultura. Daca aveti prieteni d-astia in grupul vostru le puteti spune ca “jobul tau este asemanator cu a lu’ ma-ta pe vremea lu’ ceasca, cand se intorcea in fiecare seara acasa cu un mileu nou”.

Depunere dosar ANAF, nebifat.

 

Asa ca maine dimineata va trebui sa ma prezint la 8:30 la epuizatii angajati ANAF, sa-i prind odihniti si sa-mi accepte toate actele… Dupa care va trebui sa ma duc peste cateva zile sa iau decizia de calcul a taxei de madiu si sa continui cu simplul proces de inmatriculare a masinii.

 

 

Numai bine si iubire

Comentarii (1)

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *