La biblie au contribuit Eminescu si Creanga

Nu. Nu o sa vorbesc despre episodul Vax Populi pe care puteti sa-l vedeti aici si care ruleaza.

Azi s-a dat bac-ul la romana, iar subiectul al 3lea a sunat asa:
Redactează un eseu de două-trei pagini, despre particularităţile de construcţie a personajului dintr-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.
Am dat acum 3 ani bac-ul si inca mai tin minte ca in textul dramatic intra comedia, tragedia si drama. Si da-l in spanac de subiect, ca mai usor de atat nu putea fi decat basmul. Dar ce au facut papagalii? Si-au ales personaje din “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”, care e text dramatic pentru ca actiunea sa este o drama. Minunat de prosti… 
Pe langa comentariile fabuloase care au urmat examenului si pe care le veti vedea la sfarsitul articolului, apare o alta problema: clase intregi de elevi nu si-au dat seama ca Ultima noapte nu e drama? Se stie ca atunci cand vin subiectele in clasa si se deschid, in 95% din cazuri proful/a ori citeste subiectul 3 ori ii da primului elev sa citeasca. In momentul ala se aude inevitabil ce opera trebuie aleasa, e imposibil sa nu se sopteasca in agitatia de la inceput. Asa-i in tenis.
Si sa zicem ca au cazut in capcana si ca nu au stiut ca romanul nu e text dramatic, dar intre cerintele de sub enuntul subiectului scria asta:
În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:
– … 
– …
– …
– ilustrarea a patru elemente de structură şi compoziţie ale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (acţiune, conflict, relaţii temporale şi spaţiale, indicaţii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.)
Daca nici cand citesti “indicatii scenice” nu-ti dai seama ca ti-ai ales gresit un roman in locul unei opere dramatice, esti prost! Iar cand iesi din sala si inca sustii ca ce ai facut tu merita aplaudat, esti dublu prost! 
Iata si comentariile de care va ziceam mai sus. Enjoy:

Sa arda in iad de prosti 30 de oameni din liceu au scris ultima noapte de dragoste si acuma ce o sa faca nu o sa dea macar 1 punct ? sa fim seriosi asta nu`i treaba din cate am auzit multi nici nau facut jocul ielelor nici eu nam facut jocul ielelor doar ultima noapte”


NU AU SPUS APARTENENTA LA GENULUI DRAMATIC au spus text dramatic apai drama ai cata vrei in iona si si in ultima noapte asa ca sati fie clar ca nu e formulat adecvat de aceea am parerea ca e o nedreptate si trebuie sa accepte si ultima noapte sa fie clar !


Asa ca sa fie clar ca nui nici o neatentie da ? Cand nu pui nici o indicatie ca ( Genul dramatic) langa enunt tu scrii defapt TEXT DRAMATIC…CA TEXT DRAMATIC II SI CEI 7 PITICI . ma scuzati pentru injuratura dar nu i inteleg pe cei care isi bat joc de altii chiar deloc. daca ar fi ei in locu nostru la fel sar simtii si ar plange umpic


Trebuia sa se dea alt subiect la partea a3a, invat atata si Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi o am trecuta ca fiind drama si imi veniti voi cu rezolvarile:-J .. Daca stau bine si ma gandesc nu mai iau bacu’ cu ce c… le vin celor de la minister sa facem. Intocmai….cea mai mare drama…k e ea psihologica sau nu… este in roman…tipu aproape k o ia razna…si vrea sa o omoare pe nevasta.sa…..iona de alfel este o drama puternica….dar comedia e un rahat…toti cei care au scris romanu sa dep contestatii…iar dak ministerul nu face nimic….vom merge direct la el…si le dam in nas cu romana….pt k ei habar nu au sa citeasca coeerent…si am dovezi clare in privinta asta
Speechless.


Numai bine si iubire

Dacă ți-a plăcut, citește și:

Comentarii (2)

  • =))
    deci, mai costin, asa ceva… deci cum se poate un subiect ca asta? sa dai 3 autori canonici, un gen atat de generos (sic!) si sa scrii roman? deci, e pe baza de deci si cam atat! putzin putzin…

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *