În locul orei de religie

E mare scandal cu transformarea orei de religie în școli într-o oră opțională. Nu intru în detalii, știți și voi despre ce e vorba și știți și care e experiența mea.

Vedem cu toții unde am ajuns ca nație cu mentalitatea asta a noastră, românească, de căcat. Fiecare credem că nouă ni se cuvine totul, dar nu facem nimic să progresăm ca societate, ca întreg. Ne aprindem toți când nația noastră e “atacată”, dar nu vrem să deschidem ochii și să vedem că e “atacată” corect. Ne aprindem când englezii spun că românii se duc la furat și cerșit în al lor regat și încercăm să le dăm peste nas cu strămoșii noștri, dacii și Eminescu, români reprezentativi. Nu contează că acum, în vremurile noastre, suntem vai de capul nostru și arătăm puțin mai bine decât indienii, că uite ce strămoși avem.
Toate astea pleacă de la faptul că nu vedem mai departe de propriile noastre nevoi sau interese de moment și nimeni/nimic din exteriorul bulei noastre nu face ceva în sensul ăsta.

Și nu putem schimba gândiri peste noapte, dar putem modela copiii noștri după cum vrem să arate viitorul lor. Cum?
Introducând o materie în școală, de la clasa I până într-a 12a, în care să se învețe cel mai elementar lucru dintr-o democrație: drepturile mele se termină acolo unde sunt încălcate drepturile altora! Adică un fel de “Etică și educație civică” despre care se tot vorbea a fi introdusă în locul religiei.

Și să le fie băgat în cap puradeilor în clasele I-IV că nu e frumos să arunce hârtii pe jos, că atunci când se vor apuca de fumat, într-a 6a, nu va fi frumos să arunce chiștoace pe jos, că nu e bine să traversezi pe roșu chiar dacă nu vin mașini, că.. și că… și că…
Iar celor de din clasele V-VIII să le fie repetat obsesiv drepturi și obligații până le intră bine în cap diferența dintre astea două. Să înțeleagă că a scuipa pe stradă nu este un drept, ci a nu scuipa pe stradă este o obligație. La fel cu înjuratul, ar trebui să înțelegem dintr-a 5a, de când ne apucăm de înjurat, că am dreptul să înjur, dar am și obligația de a înjura în bula mea, nu în public.
La cei dintr-a 9a până într-a 12a să fie făcute debate-uri pe teme ca “E corect că Ionel a fost călcat de mașină, deși traversa zebra pe verde călare pe bicicletă?”.

Și să fie repetate la nesfârșit niște noțiuni de bază într-o societate ce se vrea bună, frumoasă și virgină. Poate peste 2-3 generații vor rămâne cu 10% din toate “mizeriile pe care ni le spune profa” și atunci ne va fi rușine să aruncăm gunoiul pe stradă, pentru că vor sări 5 oameni din jur să ne aprostrofeze.

 

Numai bine și iubire

 

Sursa foto.

Comentarii (1)

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *