Profa de religie

De cand mi-am spart display-ul la telefon si nu mai pot citi in metrou (nu ca nu se mai vede, dar mi-e rusine sa stau cu ciobul in mana), am inceput sa fiu mai atent la ce se intampla in jurul meu. Stiti voi, la decolteuri picioare paroase de barbati… Problema e ca zilele astea a plouat si s-au acoperit picioarele paroase de barbati, asa ca ce dracu’ sa fac. Sa cuget! Si-am cugetat eu la originea agnosticismului din sufletu-mi, ajungand cu vreo 14 ani in urma.

Intrasem eu, baiat destept, la liceu inca din clasa a 5a. Adica s-au gandit ai mei ca e bine sa dau examen ca sa intru intr-a 5a la o clasa de generala dintr-un liceu, sa fac ore cu profi de liceu, ca na, e mai bine asa. Am dat examen la franceza, oral si scris, cu o compunere in care am folosit “mon chien est tres beau” de vreo 5 ori ca sa acopar o pagina. In fine… divaghez. Deci eram intr-a 5a.

Printre profii de liceu apare si dumneai, profa de religie. O tanti nu batrana, dar cu un fund mai mare ca al maica-mii. Avea 2 copii mici, facuti cu un preot. Deci era mai mult tanara decat batrana. Dar i se spunea “coana preoteasa”, lucru pe care l-am aflat prin liceu cand am inceput sa stau la suete cu unii profi. Cum naiba sa ti se spuna “coana” inca din tinerete!? Ei, pe langa lucrurile bune pe care le facea, cum ar fi plecatul in excursii cu colegii mei (eu nu ma duceam; nu ca eram sarac, chiar daca eram, ci ca plecam cu “handbalul” mai mereu), fie ele doar la manastiri, doua lucruri m-au marcat la doamna preoteasa:

1. Printr-a 5a sau a 6a, nu mai retin exact, ne zice la o ora:

– Cine nu are duhovnic, saptamana viitoare mergem sa ne spovedim la parintele.

Parintele era barbac-su. In clasa se auzeau deja “cacat, imi cumpar duhovnic pana saptamana viitoare, dar la ala nu ma duc”. Ce cacat sa stie niste putoi de maximum clasa a 6a ce e ala duhovnic cand nici tatele nu le dadusera colegelor?! Bine, unei colege ii dadusera, dar nu despre asta e vorba.

Bineinteles, eu aveam duhovnic, il luasem cu 2 alocatii din Metro. Asa ca nu am fost intrebat daca-mi ascult parintii si daca invat la religie. Si nici nu i-am pupat mana si nu i-am stat sub fusta parintelui.

2. Desi nu m-a ascultat niciodata, am trait cu spaima mereu la orele ei. Daca nu invatai, luai 4. La religie! Si aveam de invatat dupa cum urmeaza (lista a fost recreata de o colega cu multa memorie):

 • crezul
 • rugaciunile zilnice
 • psalmul 50
 • axionul duminical
 • cele 9 laude zilnice
 • istoria crestinismului
 • sinoadele ecumenice
 • marea schisma
 • cruciadele
 • cultul mortilor – ritual de inmormantare
 • epicleza
 • liturghia – etape

Astea doar din aduceri aminte. Si nu era suficient ca le stiai balbait. NU! Trebuia sa le stii, fie ele rugaciuni, fie adevarate lectii de istorie, fie minciuni religioase. Colega cu memorie buna de mai sus avea 10 la toate materiile. A avut si la religie intr-a 7a, dupa ce a promis ca se duce la olimpiada, ca luase un 7. Pentru ca, nu-i asa, siluirea nu-i un pacat doamna coana preoteasa.

 

TImp de 4 ani, profa de religie ne-a facut sa credem ca dumnezeu nu exista. Daca ar fi existat, ne-ar fi ascultat cand vorbeam cu el si il rugam sa fie verde atat la pietoni, cat si la masini cand traverseaza profa. Sau macar cand ii spuneam s-o faca sa alunece pe scari cand coboara de la cancelarie. Sau atunci cand, aproape plangand, ii spuneam s-o lase gravida ca pe Maria, nora lui. Cu toate astea, unii colegi au continuat sa creada, spunand ca, daca al de jos exista si facem noi religia cu el, sigur exista si al de sus. Na, fiecare cu convingerile lui.

Dar am inceput sa prind ura pe ce inseamna “religie”. La ora de religie. Putin ironic, nu?

 

 

Numai bine si iubire

Comentarii (3)

 • “Daca ar fi existat, ne-ar fi ascultat cand vorbeam cu el si il rugam sa fie verde atat la pietoni, cat si la masini cand traverseaza profa.” – Made my day :))

 • Ceea ce relatezi tu nu mai e educatie, ci indoctrinare si din pacate in foarte multe cazuri s-a facut asa. Eu pot spune ca la mine a fost mai diferit, mai lejer si mai decent.
  Cand dadeam vreo lucrare la religie si nu stiam nimic venea profesorul se uita pe foaie ce-am scris si ne soptea 😀

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *