RCA-ul la soferi tineri, o mizerie bagata sub pres

Iti iei si tu un cacat sau o bomboana de masina, dupa posibilitati. Sau, mai rau, ti-ai luat-o deja de 1-2 ani. Masina e pe numele tau, tu fiind un tanar de 24-27 ani. Ca sa poti sa circuli cu ea si sa nu o tii in parcarile inexistente sau prea aglomerate, trebuie sa-ti “faci” RCA, moment in care constati ca ce costa 2-3-4 sute de lei in urma cu maximum un an, acum costa 8-9-20 de sute… pe 6 luni, nu pe 12! Si asta doar pentru ca ai pana in 30 de ani si esti un prost fara experienta care cu siguranta face minimum 2 accidente pe an. Mai multe explicatii aici (nu mai functioneaza linkul).

Bineinteles, lupii moralisti pot elucubra pe tema asta mii de fraze prin care sa afirme ca asa e in tarile civilizate si ca e foarte normal ca asigurarea RCA sa te coste mai mult sau mai putin in functie de anumiti factori din care face parte si experienta in spatele covrigului. Ei bine, toata treaba asta e de cacat si o sa explic in continuare de ce.

1. Nu exista o baza de date centralizata cu istoricul evenimentelor pe autovehicul / conducator

In tarile civilizate in care functioneaza treaba asta cu diferentierea in functie de varsta exista si o baza de date cu toate evenimentele inregistrate in numele unui conducator, utilizator, proprietar sau autovehicul. Adica, daca faci poc si esti la volan, chiar daca nu este din vina ta, esti inregistrat undeva in baza de date. Daca face poc cineva fiind la volanul masinii tale, esti inregistrat in baza de date. Daca esti o persoana juridica cu mai multe masini pe numele tau, fiecare eveniment rutier in care este implicat un autovehicul de-ale tale duce mai departe la salvarea unei inregistrari cu datele tale personale in baza de date. Si asa mai departe…

Toate evenimentele salvate in numele tau cresc pretul RCA-ului, ceea ce este foarte normal, tu fiind implicat activ in statistica ce spune ca tinerii cauzeaza sau participa la mai multe accidente decat cei cu experienta. Si, in cazul in care nu ai evenimente pe numele tau, platesti mai putin. Din ce in ce mai putin.

La noi nu e asa. Daca ai 29 de ani si posezi carnet de 11 ani, nu ai evenimente rutiere si ai trecut de la Tico la Matiz ca atat iti permite bugetul, platesti de vreo 4 ori mai mult decat un manelist care are 31 de ani, carnet luat la Pitesti acum 2 ani si este la a 5a masina detinuta, cele 4 anterioare fiind daune totale rezultate din accidente cauzate de respectivul.

La noi nu exista aceasta baza de date comuna pentru toti asiguratorii, baza de date ce ar trebui sa fie in posesia unei autoritati cum este Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), mizeria de comisie care a decis mizeria de majorare a pretului la RCA pentru tinerii de pana in 30 de ani…

La noi se incearca de cativa ani unificarea bazelor de date ale asiguratorilor, acolo unde acestea exista. Dar asiguratorii nu vor! din motive stiute doar de cei care sunt pe plus, desi societatile de asigurari sunt pe minus.

Daca ma intrebati de unde stiu toate astea, nu pot sa va spun pentru ca am semnat un contract de confidentialitate intr-un singur exemplar (deh, asta era politica firmei) cu o firma care se invarte in lumea societatilor de asigurari.

 

2. Pierderile din companiile de asigurari sunt cauzate de cu totul alte evenimente decat cele in care sunt folosite RCA-urile

Si aici ma refer in principal la CASCO.

In fiecare societate de asigurare, fie ea Astra, Omniasig, Asirom sau bine-cotatul Allianz, exista structuri bine puse la punct care storc bani din propria firma in propriul buzunar. Cea mai cunoscuta metoda sunt “daunele totale”. Pentru cine nu stie ce este o dauna totala: cand iti faci CASCO ai o suma asigurata pe masina in valoare de xx lei; este considerat dauna totala orice vehicul a carui reparatie costa mai mult de 70% (procentul difera in functie de asigurator, dar se invarte in jurul acestui numar) din suma asigurata; tu, ca proprietar, ai doua optiuni – lasi masina societatii de asigurare si primesti intreaga suma asigurata sau primesti cei 70% din suma asigurata si ramai cu masina.

Buuun, in ambele situatii descrise mai sus asiguratorul, ca firma, are de pierdut:

– Cazul 1: proprietarul ia banii

Un vehicul vechi de 2 ani este asigurat la pretul unuia nou (aici sper sa nu gresesc), iar un vehicul vechi de 5-6 ani pe care-l poti vinde pe autovit cu 4000 de euro are suma asigurata de 6000 de euro. Trebuie sa fii fraier, in cazul in care vrei sa schimbi masina, sa nu o dai dauna totala (ii dai cateva sute de euro unei persoane specializate in asta si ea intra cu masina in stalp ca sa fie accidentul real)

– Cazul 2: proprietarul ia 70% din suma asigurata si ramane cu vehiculul

Calcularea valorii de reparatie a unui vehicul se face folosind preturi de piese de origine (piese originale pe marca respectiva), dar masina este reparata in aproape toate cazurile cu piese aftermarket, care sunt mult mai ieftine. In acest caz, tu ca proprietar iti repari masina cu 40% din suma asigurata, ramai cu masina si cu cei 30% diferenta ca bani de un chico. Cazul asta e cel mai intalnit.

 

Asta e doar una din situatiile in care se scurg bani, iar pe langa asta exista mult mai multe despre care nu pot sa zic nimic sau nu stiu despre ele. Imaginati-va cate combinatii se fac in firmele de asigurari, de la inspectorii de daune pana la cei mai din varful companiilor…

Daca ma intrebati de unde stiu toate astea, nu pot sa va spun pentru ca am semnat un contract de confidentialitate intr-un singur exemplar (deh, asta era politica firmei) cu o firma care se invarte in lumea societatilor de asigurari.

 

 

Dupa tot ce am zis mai sus, raman cu o singura intrebare: de ce sa nu treci masina pe numele unui parinte si sa ramai pe an cu aproximativ 1500 de lei, banii tai de chico? Si daca trece majoritatea masinile pe numele parintilor, societatile de asigurare o vor lua la mumu si toata initiativa CSA va fi un simplu pisat impotriva vantului care te scapa de-o problema si iti creeaza altele.

(Desigur, inainte de trecerea pe numele unui parinte, trebuie calculata posibilitatea ca in cativa ani sa se treaca intr-adevar la un sistem ce tine cont de istoric. Caz in care nu vei mai avea istoric. Dar sunt sanse minime sa se intample asta.)

 

Numai bine si iubire

Comentarii (2)

    • acum un an lucram la o firma privata care avea niste baze de date destul de slabe cu evenimente auto, dar cativa asiguratori mari tot lucrau cu firma respectiva. din asta pot sa trag concluzia ca bazele de date asf chiar erau o gluma cu un an in urma. nu vad ce ar fi diferit acum.

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *