Zi frumoasa ca mine

M-am plictisit. E soare afara si eu stau sa citesc porcarii pentru licenta. Cam penibil, stiu. Tocmai de aceea am zis sa fac si ceva ce-mi place. Si m-am apucat sa scriu aici…
De ceva timp au aparut in Ploiesti pe toate zidurile, cladirile, pe oriunde e loc sa fie scris mare urmatoarele:
“Vasile Paraschiv erou ploiestean!”
Am tot uitat sa caut pe google sa vad cine o fi Vasile Paraschiv. Dar insemnele de pe peretii si portile pe langa care am trecut prin  Ploiesti in scurtele perioade in care am mancat “acasa” s-au inmultit. Si am googleit.
Ma asteptam sa vad un lider de galerie al Petrolului sau o ceafa lata aidoma Bercea Mondial. Dar nu.
Mi-am dat seama ca mai auzisem de el. Acum vreo 2 ani a refuzat distinctia Steaua Romaniei in grad de cavaler oferita de Basescu, motivand ca nu poate accepta sa fie decorat de un fost comunist. La momentul respectiv am trecut peste intamplarea asta la fel cum au facut-o mai toti. 
Acum am aflat si de ce a fost decorat. A fost un anti-comunist convins. Din ce am citit pe net in timpul in care trebuia sa lucrez la licenta, pare a fi fost cel mai anti-comunist dintre anti-comunisti. Desi initial facuse parte din PCR, a iesit din partid spunand ca s-a convins ca acesta nu este al muncitorilor. A fost internat de multe ori la psihiatrie degeaba. Torturat. Partidul i-a permis sa plece din tara sperand ca o sa ramana p-afara. De mai multe ori. Dar s-a intors… de fiecare data. 
Pana aici toate bune si frumoase. Dar de ce s-au mazgalit asa din senin zidurile Ploiestiului? Pentru ca Vasile Paraschiv a murit. Si nu s-a mediatizat asta. Nu s-au dus toate babele inlacrimate la inmormantare. Nu a aparut la Acces Direct. Nici la Maruta. Nici la Capatos. De ce sa apara la tv un om care toata viata lui a fost un simplu muncitor, desi a militat cat a putut impotriva comunismului? Mai bine sa-l pupam in cur pe Paunescu… Sa-i slavim poezia plina de cult al regimului. Pentru ca intr-adevar Paunescu a fost mare… la stat. 
PS: Sa va traiesc 🙂
Numai bine si iubire

Comentarii (3)

Leave a Reply

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *